Ministerio de Fomento vol fer callar als pioners d'internet    

Joan C. Samaranch es president dels radioaficionats digitals
El 1985, quan quasi ningú savia el que era internet, ja hi havia persones que utilitzaven el correu electrònic, la transferència de fitxers, el xat i una manera de navegació molt similar a l'actual.

Eren radioaficionats que aplicaven la comunicació electrònica a les ones esdevenint així els primers radioaficionats digitals.

L'enginyer en telecomunicacions sabadellenc, Joan Carles Samaranch, Sam, va ser un d'aquells pioners i el 1987 ja tenia ordinador amb bústia electrònica connectat per mòdem a una emisora de Montserrat.

Avui Samaranch presideix la Federació Digital d'Espanya (EA), entitat amb seu a Sabadell que aplega 26 associacions amb més de 2.000 socis. Pels seus ordinadors passen uns mil missatges diaris destinats a radioaficionats de tot el món.

Gràcies a la colaboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya, la federació té servidor propi connectat a la xarxa universitària amb web a http://hamgate.upc.es/fediea.

Però a Sam li amoïna el futur: "hem sigut víctimes d'una regulació del Ministerio de Fomento, diu, que literalment ens impideix practicar la nostra afició amb l'excusa que no hi poden haver dues xarxes. Molts sistemes de Catalunya ja han hagut de tancar i els altres poden ser denunciats".

La Unión de Radioaficionados Españoles, URE, rivals històrics dels radioaficionats digitals als que veuen com una amenaça, va influïr en aquella ordre ministerial.

Samaranch ha interposat un recurs a l'Audiencia Nacional i dilluns passat s'entrevistava a Madrid amb un representant de la Dirección General de Telecomunicaciones que prometia fer marxa enrera. "Però no hi confiem gaire, diu, i farem tota la pressió judicial i social que poguem perque el BOE publiqui una rectificació".

vcolomer@drac.com
Producció: DRAC telemàtic i Dj